Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

22 sierpnia 2014

Bataty faszerowane boczkiem i mozzarellą



2 bataty po ok 500 g każdy
12 plastrów boczku
1 kulka mozzarelli
sól
pieprz
2 ząbki czosnku
świeże zioła ; bazylia, majeranek, oregano

Bataty oskrobać ze skórki, przekroić wzdłuż na pół, włożyć do garnka, zalać wodą i ugotować (ok15 min)
Odcedzić, wystudzić. Łyżeczką do kulek wydrążyć wnętrza.
Boczek przysmażyć z obu stron wytapiając nadmiar tłuszczu , zdjąć na talerz , na ten sam tłuszcz wrzucić wnętrza batatów i dodać czosnek drobno posiekany, doprawić solą i pieprzem.
Do każdego kawałka batata układać na przemian boczek i przysmażone kulki wraz z czosnkiem i tłuszczem.
Obłożyć mozzarellą, posypać oregano i zapiec przez ok 15 min w temp 180 st.
Podawać z sałatką lub salsą z pomidorów
.

Opublikowany w

2 komentarze:

  1. Bardzo smakowite.Świetny pomysł z kulkami.Podoba mi się.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychota! Bataty gotowalam ok 20 minut i dałam tylko nieco sosu pomidorowego, reszta bez zmian. Rodzinka zjadła zanim zdążyłam fotkę pstryknac. ��naprawdę rewelka!

    OdpowiedzUsuń

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...