2 bataty po ok 500 g każdy
12 plastrów boczku
1 kulka mozzarelli
sól
pieprz
2 ząbki czosnku
świeże zioła ; bazylia, majeranek, oregano
Bataty oskrobać ze skórki, przekroić wzdłuż na pół, włożyć do garnka, zalać wodą i ugotować (ok15 min)
Odcedzić, wystudzić. Łyżeczką do kulek wydrążyć wnętrza.
Boczek przysmażyć z obu stron wytapiając nadmiar tłuszczu , zdjąć na talerz , na ten sam tłuszcz wrzucić wnętrza batatów i dodać czosnek drobno posiekany, doprawić solą i pieprzem.
Do każdego kawałka batata układać na przemian boczek i przysmażone kulki wraz z czosnkiem i tłuszczem.
Obłożyć mozzarellą, posypać oregano i zapiec przez ok 15 min w temp 180 st.
Podawać z sałatką lub salsą z pomidorów
.
Opublikowany w
Bardzo smakowite.Świetny pomysł z kulkami.Podoba mi się.
OdpowiedzUsuńPychota! Bataty gotowalam ok 20 minut i dałam tylko nieco sosu pomidorowego, reszta bez zmian. Rodzinka zjadła zanim zdążyłam fotkę pstryknac. ��naprawdę rewelka!
OdpowiedzUsuń