ciasto
5 jajek
pół szkl cukru
pół szkl mąki
szczypta proszku do pieczenia
nadzienie
100 ml śmietany kremówki lub 22%
100 g sera białego
pół szkl cukru
2 łyżeczki żelatyny
jeżyny ok 1 szkl
polewa czekoladowa
Jajka wybić do miski, dodać cukier i ubić na puszystą masę, do maki dodać proszek do pieczenia i stopniowo dodać do jajek, ubite ciasto wylać na dużą blachę na papier . Piec w temp 180 st przez 10 min.
Wyjąć położyć na ściereczce, zdjąć papier ze spodu i zwinąć razem ze ściereczką w rulon.
Żelatyną rozpuścić w 1/4 szkl gorącej wody. Śmietanę ubić blenderem razem z serem owocami (trochę jeżyn zostawić na przybranie) i cukrem Dodać przestudzoną żelatynę. Masę rozsmarować na wystudzonym cieście. Zrolować , wstawić do lodówki do schłodzenia. Na koniec udekorować rozpuszczoną czekoladą i owocami.
5 jajek
pół szkl cukru
pół szkl mąki
szczypta proszku do pieczenia
nadzienie
100 ml śmietany kremówki lub 22%
100 g sera białego
pół szkl cukru
2 łyżeczki żelatyny
jeżyny ok 1 szkl
polewa czekoladowa
Jajka wybić do miski, dodać cukier i ubić na puszystą masę, do maki dodać proszek do pieczenia i stopniowo dodać do jajek, ubite ciasto wylać na dużą blachę na papier . Piec w temp 180 st przez 10 min.
Wyjąć położyć na ściereczce, zdjąć papier ze spodu i zwinąć razem ze ściereczką w rulon.
Żelatyną rozpuścić w 1/4 szkl gorącej wody. Śmietanę ubić blenderem razem z serem owocami (trochę jeżyn zostawić na przybranie) i cukrem Dodać przestudzoną żelatynę. Masę rozsmarować na wystudzonym cieście. Zrolować , wstawić do lodówki do schłodzenia. Na koniec udekorować rozpuszczoną czekoladą i owocami.
Piękny kolor, robiłam bardzo podobną z jagodami :)
OdpowiedzUsuńZachwycająca :) Zwinęłaś ją idealnie :)
OdpowiedzUsuń