Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

22 sierpnia 2014

Malinowy zawrót głowy

1 litr malin
1 jogurt naturalny 370 g
0,5 szkl cukru
3 łyżeczki żelatyny

warstwa biała
1 kostka sera białego 250 g
3/4 szkl mleka
0,5 szkl cukru
cukier waniliowy
3 łyżeczki żelatyny
maliny i listki mięty do dekoracji

Żelatynę do pierwszej warstwy rozpuścić w 1/4 szkl gorącej wody. Maliny z jogurtem i cukrem dobrze zmiksować, dodać żelatynę i wylać do formy.
Drugą warstwę przygotować podobnie. Najpierw rozpuścić 2 łyżeczki żelatyny w 1/4 szkl wody. Ser z cukrem i mlekiem zmiksować blenderem , odlać 1/ 3 szklanki białej masy. Do reszty dodać żelatynę i wylać do formy.
Po zastudzeniu deser wyjąć z formy, w odrobinie wody rozpuścić ostatnią łyżeczkę żelatyny i wymieszać z pozostawioną białą masą serową.. Udekorować jak babkę dekoruje się czekoladą tak tu deser białą masą serową która za chwilkę zastygnie i od razu ułożyć maliny i listki mięty.








Opublikowany w

3 komentarze:

  1. Ale apetycznie wygląda! Faktycznie można dostać zawrotu głowy;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, jak cudownie wygląda- szczególnie ta malinowa warstwa! :)))

    OdpowiedzUsuń

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...