Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

10 sierpnia 2014

Omlet cukiniowy z serem i borówkami

kawałek cukinii ok 300 g
3 łyżki mąki
1/4 kostki sera białego
1 mała cukinia wielkości ogórka
1 jajko
sól
pieprz ziołowy
szczypta proszku do pieczenia
natka pietruszki świeża
bazylia świeża
majeranek świeży
olej do smażenia
konfitura z borówek

Małą cukinię należy pokroić w cieniutkie plasterki przy pomocy obieraka do warzyw.
Cukinię pozostałą zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać rozgnieciony widelcem ser, jajko i przyprawy oraz posiekaną zieleninę i proszek do pieczenia. Wymieszać energicznie rozgrzewając jednocześnie patelnię z niewielką ilością oleju. Wyłożyć na patelnię ciasto cukiniowe, rozklepać równomiernie i na wierzchu ułożyć młodą cukinkę pokrojoną w plasterki. Podsmażyć spód na średnim ogniu , następnie omlet odwrócić i usmażyć drugą stronę. Ostrożnie wyłożyć na talerz obracając spodem do góry tak by plasterki były na górze omletu.
Podawać z konfiturą z borówek.


Opublikowany w



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...