na placki
1 kg ziemniaków
1 duża cebula
3-4 łyżki mąki
1 jajko
sól
pieprz
pieprz ziołowy
na gulasz
500 g mięsa wieprzowego gulaszowego
0,5 cebuli
2 ząbki czosnku
szczypta chili
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól
pieprz
300 ml rosołu
Mięso i cebulę pokroić w kostkę, na patelni podsmażyć razem z cebulą, przyrumienić dobrze. Przełożyć do garnka, podlać rosołem i dusić ok 40 min z przyprawami. W razie potrzeby dolać rosołu. Pod koniec dodać koncentrat pomidorowy.
Ziemniaki zetrzeć razem z cebulą, dodać przyprawy, jajko i mąkę i smażyć podlewając olejem spore placki.
Wspaniała wersja, ja zawsze placki ziemniaczane jem same.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.