Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

20 sierpnia 2014

Żeberka w sosie kurkowym z knedlem czeskim




porcja na dwie osoby
ok 400 g żeberek
150 g kurek
1 łyżka masła
pół cebuli
2 ząbki czosnku
pieprz ziołowy
pieprz czarny
szczypta kurkumy
200 g śmietany 22%


Żeberka umyć, podzielić na dwie porcje, przysmaczyć ze wszystkich stron na złoty kolor.
Przełożyć do rondelka, Podlać 1 szkl wody. Cebulę i czosnek podsmażyć na tłuszczu i dodać do żeberek. Dusić pod przykryciem do miękkości z dodatkiem pieprzu. Kurki przepłukać zimną wodą, pokroić jeśli są duże. Na patelni rozgrzać łyżkę masła włożyć kurki i mieszając przysmażyć i odparować, dodać śmietanę, sól i pieprz ziołowy oraz szczyptę kurkumy, zagotować sos po czym przełożyć do rondla z mięsem. Wywaru powinno być mało ok 2 cm, od dna. Wymieszać, zagotować i chwilę przytrzymać na ogniu.

Ja podałam z knedlem czeskim ze sklepu ale równie dobrze można takie knedle przygotować w domu.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...