Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

29 września 2014

Gulasz z grzybami i kaszą


500 g mięsa (łopatka)
garść grzybów suszonych
1 papryka czerwona
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 szkl rosołu
1 łyżka smalcu
sól
pieprz
pieprz ziołowy staropolski
szczypta bazylii
szczypta oregano
1 łyżka czerwonej soczewicy

1 szkl kaszy gryczanej
2 szkl wody
sól
pieprz

Mięso pokroić w kostkę, paprykę i cebulę w drobniejszą kosteczkę.
Grzyby włożyć do garnka, zalać wodą i ugotować (ok 10 min) odcedzić i pokroić na drobniejsze kawałeczki. W głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz, włożyć cebulę i drobno posiekany czosnek, podsmażyć chwilę po czym dodać mięso, smażyć aż do odparowania płynów, dodać przyprawy, paprykę i grzyby, podlać rosołem i dusić ok 30 min pod przykryciem. Pod koniec dodać soczewicę do zagęszczenia gulaszu.
Pogotować jeszcze ok 10 min. W razie potrzeby podlać wodą.

Kaszę ugotować z dodatkiem soli i pieprzu w 2 szkl wody. Przykryć i pozostawić tak ok pół godziny.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...