300 g mięsa mielonego
20 g grzybów suszonych
1 cebula
sól
pieprz
pieprz ziołowy
1 jajko
bułka tarta
ciasto
3 szkl mąki
2 jajka
szczypta soli
1 łyżka oleju
woda
Grzyby namoczyć i ugotować, odcedzić i zemleć lub zblendować. Na patelni podsmażyć na łyżce tłuszczu drobno posiekaną cebulkę, dodać grzyby i poddusić ok 10 min. Wystudzić. Dodać mięso mielone, jajko, przyprawy i bułki tartej tyle by masa nie była zbyt rzadka.
Z mąki, jajek, soli i oleju zagnieść ciasto dodając po odrobinie wody . Ciasto powinno być niezbyt twarde.
Wałkować cienko, kroić w kwadraty o boku ok 5- 6 cm , nakładać małe porcje nadzienia i sklejać kształtne pielmieni. Ugotować w osolonym wrzątku, podawać z cebulką usmażoną na maśle.
Opublikowany w
20 g grzybów suszonych
1 cebula
sól
pieprz
pieprz ziołowy
1 jajko
bułka tarta
ciasto
3 szkl mąki
2 jajka
szczypta soli
1 łyżka oleju
woda
Grzyby namoczyć i ugotować, odcedzić i zemleć lub zblendować. Na patelni podsmażyć na łyżce tłuszczu drobno posiekaną cebulkę, dodać grzyby i poddusić ok 10 min. Wystudzić. Dodać mięso mielone, jajko, przyprawy i bułki tartej tyle by masa nie była zbyt rzadka.
Z mąki, jajek, soli i oleju zagnieść ciasto dodając po odrobinie wody . Ciasto powinno być niezbyt twarde.
Wałkować cienko, kroić w kwadraty o boku ok 5- 6 cm , nakładać małe porcje nadzienia i sklejać kształtne pielmieni. Ugotować w osolonym wrzątku, podawać z cebulką usmażoną na maśle.
Opublikowany w
Są wspaniałe, pierwszy raz jadłam je w Rydze i od tej pory kocham się w nich nieustannie :)
OdpowiedzUsuń