Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

17 września 2014

Pierożki z kaszą gryczaną i białym serem

ciasto;
450 g mąki
300 ml wrzątku
1 łyżeczka soli
1 łyzka oleju

nadzienie:
1 szkl kaszy gryczanej
250 g sera białego
sól
pieprz
1 jajko

Kaszę ugotować w 2 szkl wody z dodatkiem soli. Odstawić na ok pół godziny pod przykryciem. Po wystudzeniu wymieszać z serem i jajkiem, sól i pieprz dodać do smaku.

Zagnieść ciasto; Mąkę wymieszać z solą i olejem, zalać wrzątkiem, wymieszać łyżką a potem kiedy przestygnie zagnieść ciasto, podsypując odrobiną mąki.
Wałkować cienko, wykrawać krążki szklanką i lepić pierogi.
Ugotować w osolonej wodzie. Podawać z tłuszczem i skwarkami.



Opublikowany w 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...