ciasto;
450 g mąki
300 ml wrzątku
1 łyżeczka soli
1 łyzka oleju
nadzienie:
1 szkl kaszy gryczanej
250 g sera białego
sól
pieprz
1 jajko
Kaszę ugotować w 2 szkl wody z dodatkiem soli. Odstawić na ok pół godziny pod przykryciem. Po wystudzeniu wymieszać z serem i jajkiem, sól i pieprz dodać do smaku.
Zagnieść ciasto; Mąkę wymieszać z solą i olejem, zalać wrzątkiem, wymieszać łyżką a potem kiedy przestygnie zagnieść ciasto, podsypując odrobiną mąki.
Wałkować cienko, wykrawać krążki szklanką i lepić pierogi.
Ugotować w osolonej wodzie. Podawać z tłuszczem i skwarkami.
Opublikowany w
450 g mąki
300 ml wrzątku
1 łyżeczka soli
1 łyzka oleju
nadzienie:
1 szkl kaszy gryczanej
250 g sera białego
sól
pieprz
1 jajko
Kaszę ugotować w 2 szkl wody z dodatkiem soli. Odstawić na ok pół godziny pod przykryciem. Po wystudzeniu wymieszać z serem i jajkiem, sól i pieprz dodać do smaku.
Zagnieść ciasto; Mąkę wymieszać z solą i olejem, zalać wrzątkiem, wymieszać łyżką a potem kiedy przestygnie zagnieść ciasto, podsypując odrobiną mąki.
Wałkować cienko, wykrawać krążki szklanką i lepić pierogi.
Ugotować w osolonej wodzie. Podawać z tłuszczem i skwarkami.
Opublikowany w
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.