Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

18 września 2014

Pierś z kaczki w rozmarynie z kaszą i gruszką nadzianą jarzębiną

 A tak pełnym zdaniam. Pierś kaczki w rozmarynie z kaszą gryczaną ugotowaną z suszonymi ogórkami kiszonymi i smazona gruszka z konfiturą z jarzębiny. 


pierś z kaczki podwójna, bez skóry
świeży rozmaryn
świeże oregano z kwiatostanami
oliwa
pół szkl kaszy gryczanej
szczypta suszonych ogórków kiszonych
sól
pieprz
2 gruszki
konfitura z jarzębiny

Pierś pokroić na kawałki o grubości ok 1 cm, nasmarować oliwą, posolić, popieprzyć, posypać świeżym rozmarynem i oregano. Odstawić na ok 1 godzinę. 
Kaszę ugotować z dodatkiem ogórków kiszonych suszonych , szczypty soli i łyżeczki oliwy. 
Odstawić pod przykryciem
Gruszki obrać, przekroić na pół, wyciąć gniazda nasienne .
Na patelni rozgrzać tłuszcz, ułożyć mięso i smażyć na średnim ogniu, obok ułożyć gruszki pustym gniazdem nasiennym do dołu, kiedy się przysmażą, obrócić a do gniazd nałożyć konfiturę z jarzębiny, jeszcze chwilę przysmażyć i przełożyć na talerze po jednym kawałku. Kaczkę w międzyczasie obracać .. Kiedy juz jest rumiana a w środku jeszcze różowa, (jeden kawałek przekroić)  dodać kaszę, chwilę podgrzać wszystko razem i szybko przełożyć na talerze udekorowane juz gruszką. 



2 komentarze:

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...