A tak pełnym zdaniam. Pierś kaczki w rozmarynie z kaszą gryczaną ugotowaną z suszonymi ogórkami kiszonymi i smazona gruszka z konfiturą z jarzębiny.
świeży rozmaryn
świeże oregano z kwiatostanami
oliwa
pół szkl kaszy gryczanej
szczypta suszonych ogórków kiszonych
sól
pieprz
2 gruszki
konfitura z jarzębiny
Pierś pokroić na kawałki o grubości ok 1 cm, nasmarować oliwą, posolić, popieprzyć, posypać świeżym rozmarynem i oregano. Odstawić na ok 1 godzinę.
Kaszę ugotować z dodatkiem ogórków kiszonych suszonych , szczypty soli i łyżeczki oliwy.
Odstawić pod przykryciem
Gruszki obrać, przekroić na pół, wyciąć gniazda nasienne .
Na patelni rozgrzać tłuszcz, ułożyć mięso i smażyć na średnim ogniu, obok ułożyć gruszki pustym gniazdem nasiennym do dołu, kiedy się przysmażą, obrócić a do gniazd nałożyć konfiturę z jarzębiny, jeszcze chwilę przysmażyć i przełożyć na talerze po jednym kawałku. Kaczkę w międzyczasie obracać .. Kiedy juz jest rumiana a w środku jeszcze różowa, (jeden kawałek przekroić) dodać kaszę, chwilę podgrzać wszystko razem i szybko przełożyć na talerze udekorowane juz gruszką.
Bardzo fajne i interesujące połączenie smaków, całość idealna
OdpowiedzUsuńpyszności !
OdpowiedzUsuń