1 główka kapusty
1 kg obranych ziemniaków
300 g kaszy gryczanej
2 cebule
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
sól
pieprz
ok 500 ml rosołu
na sos
1 garść grzybów suszonych
1 cebula
1 szkl rosołu
200 ml śmietany
mąka do zagęszczenia ok 1 łyżka
Z kapusty wyciąć głąb, włożyć do garnka i zagotować, powoli zdejmować liście.
Następnie liście włożyć do garnka z wodą, dodać łyżkę octu i ugotować do miękkości ok 20 min.
Liście wystudzić, odciąć zgrubiały nerw,
Ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce, dodać kaszę przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Dno brytfanki wyłożyć gorszymi liśćmi, Następnie nadziewać i zwijać gołąbki (masa jest dość rzadka ale nic nie szkodzi) Ułożone gołąbki zalać rosołem , przykryć liśćmi kapusty i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 st na ok półtorej godziny.
Grzyby uprzednio namoczone ugotować, odcedzić i przepłukać zimną wodą.
Posiekać drobniej. Cebulę posiekać i podsmażyć, dodać do grzybów, podlać rosołem i gotować ok 20 min na wolnym ogniu, Następnie śmietanę wymieszać z mąką i podprawić sos.
doprawić solą i pieprzem.
Opublikowany w
Takich gołąbków jeszcze nie znałam, ciekawy przepis:)
OdpowiedzUsuńBardzo fajna sprawa :) A my zapraszamy do siebie do restauracji! :)
OdpowiedzUsuńo nigdy nie jadłam takich gołąbków!!Super że jest przepis!Musze spróbować zrobić je w weekend!!dzięki;)
OdpowiedzUsuńSuper przepis!Robiłam wczoraj!Mój mąż był zachwycony;)
OdpowiedzUsuńUżywamy kaszy gryczanej niepalonej czu palonej?
OdpowiedzUsuńKażda jest dobra. To zależy od tego co komu smakuje bardziej.
Usuń