kawałek ładnej szynki ok 600 g
sos sojowy
ocet balsamiczny
oliwa
1 cebula
100 g grzybów leśnych (opieńki)
1 papryka
sól
pieprz
pieprz ziołowy staropolski
oregano
bazylia
60 g żółtego sera
kasza gryczana 1 szkl
1 łyżka oleju
1 łyżeczka soli
szczypta ogórków kiszonych suszonych
Cebulę przyrumienić na tłuszczu, dodać pokrojone grzyby, pokrojoną w kostkę paprykę i przyprawy do smaku. Dusić aż odparuję płyny. Wystudzić. Na tarce o średnich oczkach zetrzeć ser żółty i dodać do nadzienia. Wymieszać.
Mięso naciąć tak by powstał jak największy płat , rozbić trochę młotkiem do mięsa, Przeciąć na dwie części. Nałożyć nadzienie, zrolować i obwiązać sznureczkiem. Skropić oliwą, octem balsamicznym i sosem sojowym. Podlać niewielką ilością wody. ok pół szkl . Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st z termoobiegiem na ok 30 min. po tym czasie temperaturę zmniejszyć do 150 st i piec jeszcze ok 15 min.
Kaszę ugotować w 2 szkl wody z dodatkiem soli, 1 łyżki oleju i szczypty ogórków kiszonych suszonych.
wspaniałe smaki :) przypomniałaś mi że dawno nie robiłam nic z kaszą :) chyba przygotuję takie roladki :)
OdpowiedzUsuń