1 op podwędzanego łososia
pół czerwonej papryki
rzeżucha lub sałata
nori
ryż do sushi 1,5 szkl
ocet ryżowy ok 6 łyżek
4 łyżki cukru
pół łyżeczki soli
Ryż wypłukać na sicie aż do uzyskania czystej wody, zalać wodą 1:1 ugotować , ok 15 min aż ryż wchłonie całą wodę, odstawić pod przykryciem. Kiedy przestygnie z octu cukru i soli przygotować sos , sos dodać do ryżu, wymieszać i odstawić na ok 30 min.
Łososia pokroić w paski, paprykę pokrojoną również w paski przysmażyć na patelni aż się zeszkli.
Na macie układać płaty nori, zwilżoną dłonią nakładać ryż na całość (jeden brzeg do sklejenia zostawić ok 1 cm. ) ułożyć wzdłuż łososia, paprykę i sałatę albo rzeżuchę. Zwijać dociskając matą ładne ruloniki. Ostrym nożem pokroić na plastry, ułożyć na tacy, podawać z sosem sojowym, słodko pikantnym i pastą wasabi.
Sushi to jedna z moich słabości. Bardzo, bardzo je lubię. Obserwuję i zapraszam do mnie. :)
OdpowiedzUsuńhttp://kuchniaalukasza.blogspot.com/
napewno zajżę , dziękuję
UsuńPiękne sushi :) wygląda niezwykle apetycznie
OdpowiedzUsuńniezła porcja:) ciekawe, piętrowe ułożenie sushi
OdpowiedzUsuńUwielbiam sushi! Sama przyrządzam od kilku lat i dodaję do środka również krewetki z awokado. Polecam spróbować :)
OdpowiedzUsuń