Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

12 października 2014

Sushi z podwędzanym łososiem



1 op podwędzanego łososia
pół czerwonej papryki
rzeżucha lub sałata
nori
ryż do sushi 1,5 szkl
ocet ryżowy ok 6 łyżek
4 łyżki cukru
pół łyżeczki soli

Ryż wypłukać na sicie aż do uzyskania czystej wody, zalać wodą 1:1  ugotować , ok 15 min aż ryż wchłonie całą wodę, odstawić pod przykryciem. Kiedy przestygnie z octu cukru i soli przygotować sos , sos dodać do ryżu, wymieszać i odstawić na ok 30 min.
Łososia pokroić w paski, paprykę pokrojoną również w paski przysmażyć na patelni aż się zeszkli.
Na macie układać płaty nori, zwilżoną dłonią nakładać ryż na całość (jeden brzeg do sklejenia zostawić ok 1 cm. ) ułożyć wzdłuż łososia, paprykę i sałatę albo rzeżuchę. Zwijać dociskając matą ładne ruloniki. Ostrym nożem pokroić na plastry, ułożyć na tacy, podawać z sosem sojowym, słodko pikantnym i pastą wasabi.








5 komentarzy:

  1. Sushi to jedna z moich słabości. Bardzo, bardzo je lubię. Obserwuję i zapraszam do mnie. :)
    http://kuchniaalukasza.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne sushi :) wygląda niezwykle apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  3. niezła porcja:) ciekawe, piętrowe ułożenie sushi

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam sushi! Sama przyrządzam od kilku lat i dodaję do środka również krewetki z awokado. Polecam spróbować :)

    OdpowiedzUsuń

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...