1 kg żeberek w jednym pasku
1 kg kapusty kiszonej
garść suszonych jabłek
pół słoiczka suszonych pomidorów w oliwie
1 cebula
kminek
sól
pieprz
pieprz ziołowy
na marynatę;
szczypta rozmarynu
szczypta kolendry
3 ziarna ziela angielskiego
pół łyżeczki suszonej papryki
2 łyżki octu balsamicznego
3 łyżki oliwy
2 łyżeczki cukru brązowego
na surówkę
2 pieczone ewent. gotowane buraki ćwikłowe
1 jabłko
pół cebuli
sól
pieprz
łyżka miodu
2 łyżeczki cukru
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżka oliwy
1 kilogram ziemniaków
rozmaryn
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
Żeberka umyć, osuszyć. Przyprawy na marynatę utłuc w moździerzu, wymieszać z octem i oliwą, dodać cukier. Natrzeć marynatą żeberka. okryć folią i wstawić do lodówki na ok 10 godzin.
Kapustę przepłukać, odcisnąć. Dodać drobno pokrojoną cebulę, kminek, pieprz, pomidory z zalewy, suszone jabłka , podlać 3-4 łyżkami oleju , podsmażyć ok 5 min, następnie podlać szklanką wody i dusić ok 30 minut.
Kapustę przełożyć do brytfanki. Na niej ułożyć cały pas żeberek , oblać resztą marynaty. Można podlać jeszcze odrobiną wody, gdyby kapusta była zbyt sucha.
Okryć brytfankę folią aluminiową.
Ziemniaki obrać, przekroić na ćwiartki, przepłukać zimną wodą. Dodać 3 łyżki oleju, szczyptę rozmarynu, sól, pieprz, i przeciśnięty przez praskę czosnek, Wymieszać ziemniaki z przyprawami, przełożyć do naczynia żaroodpornego, podlać ok 0,5 szkl wody . Okryć folią aluminiową.
Obie brytfanki wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. Piec przez godzinę.
W tym czasie przygotować surówkę:
Buraki i jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać drobno posiekaną cebulę, przyprawić do smaku, doprawić octem i oliwą. Wymieszać.
Po godzinie pieczenia z brytfanek zdjąć folie aluminiowe, włączyć termoobieg i piec jeszcze ok 20 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.