Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

3 listopada 2014

Pierożki z dynią hokkaido

ciasto
600 g mąki
1 łyżka oleju
1 łyżeczka soli
400 ml wrzątku

nadzienie
1 dynia hokkaido
100-150 g sera feta
sól
pieprz
pół łyżeczki imbiru
1 łyżka natki pietruszki
szczypta oregano


Dynię przeciąć na pół, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić na kawałki , zalać wodą i ugotować do miękkości. Przelać na durszlak i wystudzić. Następnie utłuc przy pomocy tłuczka do ziemniaków.
Ser rozgnieść widelcem, dodać przyprawy i wymieszać nadzienie.
Mąkę wymieszać z olejem i solą,  zalać wrzątkiem, wymieszać łyżką i kiedy przestygnie, zagnieść plastyczne ciasto
Uformować pierożki, ugotować w osolonym wrzątku.
Podawać z masłem przysmażonym z tartą bułką.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...