Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

22 listopada 2014

Szarlotka z serkiem i kruszonką


ciasto

1,5 szkl mąki
2 żółtka
0,5 szkl cukru
2 łyżki wiórek kokosowych
pół kostki margaryny

serek
1 kostka sera białego
2 białka
0,5 szkl cukru
0,5 szkl mleka
aromat pomarańczowy (kilka kropel)
otarta skórka z cytryny, ok 1 łyżeczka

1 kg jabłek
3 łyżki cukru

kruszonka
1,5 szkl mąki
3-4 łyżki cukru
pół kostki margaryny
2 łyżki wiórek kokosowych

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach
Kruszonkę również przygotować wcześniej rozcierając wszystkie składniki by wytworzyły się grudki, wstawić do lodówki.
Zagnieść ciasto z podanych produktów, Rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, o wym ok 30x22
Ser i wszystkie dodatki włożyć do kubka blendera , zmiksować dobrze i wylać na ciasto.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 st na ok 15- 17 min . ser powinien zaczynać bokami sie rumienić.
Jabłka wymieszać z cukrem przed samym wyłożeniem , rozłożyć równo na serze , przykryć kruszonką. Piec kolejne 15 do 20 min aż kruszonka nabierze złotego koloru.



5 komentarzy:

  1. Właśnie zastanawiałam się nad ciastem z jabłkami więc ten przepis trafiony :) ciekawe jak wyjdzie, mi piekarnik lubi płatać figle :)

    OdpowiedzUsuń
  2. 1 kostka sera białego ( 200 g,250 g)czy nie można napisać o jaką kostkę twarogu chodzi od razu
    czy to chodzi zgaduj zgadula

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w opisie mojego bloga (o moim blogu) napisałam tak "

      Często podaję w przepisach pojemność w ; szklanka, puszka, kostka

      wychodząc z założenia że

      Szklanka = 250 ml
      kostka = 250 g
      puszka (standardowy rozmiar groszków, kukurydzy itp) = 400 g

      w innych przypadkach podaję wagę produktów ..

      Usuń

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...