ciasto
1,5 szkl mąki
2 żółtka
0,5 szkl cukru
2 łyżki wiórek kokosowych
pół kostki margaryny
serek
1 kostka sera białego
2 białka
0,5 szkl cukru
0,5 szkl mleka
aromat pomarańczowy (kilka kropel)
otarta skórka z cytryny, ok 1 łyżeczka
1 kg jabłek
3 łyżki cukru
kruszonka
1,5 szkl mąki
3-4 łyżki cukru
pół kostki margaryny
2 łyżki wiórek kokosowych
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach
Kruszonkę również przygotować wcześniej rozcierając wszystkie składniki by wytworzyły się grudki, wstawić do lodówki.
Zagnieść ciasto z podanych produktów, Rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, o wym ok 30x22
Ser i wszystkie dodatki włożyć do kubka blendera , zmiksować dobrze i wylać na ciasto.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 st na ok 15- 17 min . ser powinien zaczynać bokami sie rumienić.
Jabłka wymieszać z cukrem przed samym wyłożeniem , rozłożyć równo na serze , przykryć kruszonką. Piec kolejne 15 do 20 min aż kruszonka nabierze złotego koloru.
Smacznie ;)
OdpowiedzUsuńWłaśnie zastanawiałam się nad ciastem z jabłkami więc ten przepis trafiony :) ciekawe jak wyjdzie, mi piekarnik lubi płatać figle :)
OdpowiedzUsuń1 kostka sera białego ( 200 g,250 g)czy nie można napisać o jaką kostkę twarogu chodzi od razu
OdpowiedzUsuńczy to chodzi zgaduj zgadula
w opisie mojego bloga (o moim blogu) napisałam tak "
UsuńCzęsto podaję w przepisach pojemność w ; szklanka, puszka, kostka
wychodząc z założenia że
Szklanka = 250 ml
kostka = 250 g
puszka (standardowy rozmiar groszków, kukurydzy itp) = 400 g
w innych przypadkach podaję wagę produktów ..
Bardzo dziękuję za odp
OdpowiedzUsuń