masa makowa
1 szkl maku
rodzynki 50 g
skórka pomarańczowa 50 g
migdały 50g
orzechy 50g
aromat migdałowy
4 łyżki miodu
sok z cytryny do smaku
łamańce
120 g mąki
30 g cukru
1 żółtko
50 g masła
2 łyżki maku
Mak zalać wrzątkiem, po kilkunastu minutach odcedzić na sicie, przekręcić przez maszynkę 2 razy.
Dodać posiekane bakalie, miód i aromat, wymieszać masę .
Ciasto zagnieść dość twarde. Schłodzić w lodówce. Rozwałkować dość cieniutko, przeciąć nożem do pizzy (radełkiem) na ok 16 trójkątów. Upiec w nagrzanym piekarniku (180 st ok 10 min)
Mak przełożyć do miseczki, łamańce wetknąć przed podaniem.
1 szkl maku
rodzynki 50 g
skórka pomarańczowa 50 g
migdały 50g
orzechy 50g
aromat migdałowy
4 łyżki miodu
sok z cytryny do smaku
łamańce
120 g mąki
30 g cukru
1 żółtko
50 g masła
2 łyżki maku
Mak zalać wrzątkiem, po kilkunastu minutach odcedzić na sicie, przekręcić przez maszynkę 2 razy.
Dodać posiekane bakalie, miód i aromat, wymieszać masę .
Ciasto zagnieść dość twarde. Schłodzić w lodówce. Rozwałkować dość cieniutko, przeciąć nożem do pizzy (radełkiem) na ok 16 trójkątów. Upiec w nagrzanym piekarniku (180 st ok 10 min)
Mak przełożyć do miseczki, łamańce wetknąć przed podaniem.
Wyglądają pysznie. Muszę się na następne święta o takie pokusić :)
OdpowiedzUsuń