Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

26 grudnia 2014

Łamańce z makiem

masa makowa

1 szkl maku
rodzynki 50 g
skórka pomarańczowa 50 g
migdały 50g
orzechy 50g
aromat migdałowy
4 łyżki miodu
sok z cytryny do smaku

łamańce
120 g mąki
30 g cukru
1 żółtko
50 g masła
2 łyżki maku


Mak zalać wrzątkiem, po kilkunastu minutach odcedzić na sicie, przekręcić przez maszynkę 2 razy.
Dodać posiekane bakalie, miód i aromat, wymieszać masę .

Ciasto zagnieść dość twarde. Schłodzić w lodówce. Rozwałkować dość cieniutko, przeciąć nożem do pizzy (radełkiem)  na ok 16 trójkątów. Upiec w nagrzanym piekarniku (180 st ok 10 min)

Mak przełożyć do miseczki, łamańce wetknąć przed podaniem.




1 komentarz:

  1. Wyglądają pysznie. Muszę się na następne święta o takie pokusić :)

    OdpowiedzUsuń

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...