Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

1 grudnia 2014

Dynia hokkaido z nadzieniem chlebowo mięsnym



1 dynia hokkaido
300 g mięsa mielonego
pół cebuli
3 ząbki czosnku
4 kromki chleba ok 75g
100 g sera żółtego (twardego)
szczypta mięty
szczypta lubczyku
szczypta oregano
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka przyprawy tureckiej lub innej do mięs
mleko do namoczenia chleba



Dynię umyć, odciąć korzonek tworząc przykrywkę. Wyciąć miąższ by dostać się do gniazda nasiennego. Wyjąć przy pomocy łyżki wszystkie ziarna i oczyścić wnętrze.
Mięso włożyć do miseczki, dodać przyprawy, starty ser, posiekaną cebulę i czosnek. Troszkę miąższu dyni który uzyskaliśmy przy wycinaniu również zetrzeć na tarce. Chleb namoczyć przez chwilę w mleku i nie odciskać. Ugnieść dobrze mięsno chlebową masę i nadziać dynię do pełna. Przykryć pokryweczką z korzonkiem, następnie całą dynię nasmarować oliwą i zawinąć w folię aluminiową.
Wstawić do brytfanki , wlać ok 3/4 szkl (200ml)  wody i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 t na ok godzinę. Po tym czasie odkryć dynię z folii i przyrumienić ją włączając dodatkowo termoobieg.

porada: gdyby po rozkrojeniu nadzienie bylo lekko surowe można podpiec przez chwilę ćwiartki dyni. wtedy smakują jeszcze lepiej.
Podawać z chutneyem, ajwarem lub innym sosem



Opublikowany w


1 komentarz:

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...