1 dynia hokkaido
300 g mięsa mielonego
pół cebuli
3 ząbki czosnku
4 kromki chleba ok 75g
100 g sera żółtego (twardego)
szczypta mięty
szczypta lubczyku
szczypta oregano
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka przyprawy tureckiej lub innej do mięs
mleko do namoczenia chleba
Dynię umyć, odciąć korzonek tworząc przykrywkę. Wyciąć miąższ by dostać się do gniazda nasiennego. Wyjąć przy pomocy łyżki wszystkie ziarna i oczyścić wnętrze.
Mięso włożyć do miseczki, dodać przyprawy, starty ser, posiekaną cebulę i czosnek. Troszkę miąższu dyni który uzyskaliśmy przy wycinaniu również zetrzeć na tarce. Chleb namoczyć przez chwilę w mleku i nie odciskać. Ugnieść dobrze mięsno chlebową masę i nadziać dynię do pełna. Przykryć pokryweczką z korzonkiem, następnie całą dynię nasmarować oliwą i zawinąć w folię aluminiową.
Wstawić do brytfanki , wlać ok 3/4 szkl (200ml) wody i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 t na ok godzinę. Po tym czasie odkryć dynię z folii i przyrumienić ją włączając dodatkowo termoobieg.
porada: gdyby po rozkrojeniu nadzienie bylo lekko surowe można podpiec przez chwilę ćwiartki dyni. wtedy smakują jeszcze lepiej.
Podawać z chutneyem, ajwarem lub innym sosem
Opublikowany w
Ciekawy przepis, pięknie podany :)
OdpowiedzUsuń