ciasto
1 szkl mąki pszennej
0,5 szkl mąki gryczanej
120 g masła
1 jajko
szczypta soli
szczypta pieprzu
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka śmietany
masa serowa;
200 g sera białego
0,5 szkl mleka
1 jajko
sól
pieprz
pół małej cebuli
150 g pieczarek
1 por
kawałek papryczki chili
odrobina sera do posypania
oregano
Pieczarki i pora posiekać, (pozostawić trochę ładnych plasterków pora i pieczarek) Na łyżce oleju przysmażyć pieczarki z porem aż odparują i odrobinę się przyrumienią. Wystudzić.
Ser z mlekiem , jajkiem i cebulą zmiksować przy pomocy blendera, doprawić do smaku
Ciasto zagnieść dość twarde , wylepić formę do tarty (ja użyłam silikonową) Podpiec ok 10 min.
Na ciasto wyłożyć równomiernie przysmażone pieczarki, polać zmiksowanym serem.
Na wierzchu ułożyć plasterki pieczarek, pory, odrobinę papryczki chili i posypać serem oraz oregano
Zapiekać w temp 150 st ok 20 min.
1 szkl mąki pszennej
0,5 szkl mąki gryczanej
120 g masła
1 jajko
szczypta soli
szczypta pieprzu
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka śmietany
masa serowa;
200 g sera białego
0,5 szkl mleka
1 jajko
sól
pieprz
pół małej cebuli
150 g pieczarek
1 por
kawałek papryczki chili
odrobina sera do posypania
oregano
średnica formy 23 cm |
Ser z mlekiem , jajkiem i cebulą zmiksować przy pomocy blendera, doprawić do smaku
Ciasto zagnieść dość twarde , wylepić formę do tarty (ja użyłam silikonową) Podpiec ok 10 min.
Na ciasto wyłożyć równomiernie przysmażone pieczarki, polać zmiksowanym serem.
Na wierzchu ułożyć plasterki pieczarek, pory, odrobinę papryczki chili i posypać serem oraz oregano
Zapiekać w temp 150 st ok 20 min.
O rany! Widzę, ze jesteś kiszową specjalistką, wszystkie są piękne i bardzo bogate!
OdpowiedzUsuńDzięki bardzo ... A jeszcze nie tak dawno byłam początkującą, Jednak kisz i tarty wszystkim przypadły do gustu więc pojawiają się na stole dość często :)
Usuń