Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

4 grudnia 2014

Naleśniki z meksykańskim sosem



naleśniki
1 jajko
1 szkl mleka
1 szkl wody
3 łyżki oleju
sól
2 łyżeczki cukru
mąka

nadzienie
600 g mięsa drobno mielonego
1 papryka
2 ząbki czosnku
1 papryczka chili
1 puszka czerwonej fasoli 400 g
1 puszka całych pomidorów 400 g
1 cebula
tłuszcz do smażenia
sól 
pieprz
oregano
majeranek
bazylia


naleśniki:
Jajka wybić do miski, rozmieszać przy pomocy rózgi, dodać wodę, mleko, olej, sól i cukier.
Następnie dodawać mąkę tyle by ciasto miało konsystencję słodkiej śmietany.
Gdyby potrzebne były naleśniki grubsze należy dodać więcej mąki.
Usmażyć naleśniki na dużej patelni.

w głębokiej patelni lub rondlu rozgrzać tłuszcz, wrzucić posiekaną cebulę i czosnek, następnie mięso i mieszając rozdrabniać je by nie zbiło się w duże kawałki. Następnie dodać pokrojoną paprykę, fasolę z puszki razem z zalewą, lekko rozdrobnione pomidory razem z przecierem i przyprawić do smaku.
Dusić pod przykryciem ok godzinę na wolnym ogniu, od czasu do czasu podlać wodą. 
Na koniec sos odparować.
Nadziewać naleśniki. 




2 komentarze:

  1. Lubię naleśniki pod każdą postacią - Twoje chętnie bym teraz zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ach znalazłam 😉 Dziękuje za podsunięcie pomysłu. CO prawda, na dzisiaj obiad już mam, ale jutro robię Twoje naleśniki 🙂

    OdpowiedzUsuń

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...