naleśniki
1 jajko
1 szkl mleka
1 szkl wody
3 łyżki oleju
sól
2 łyżeczki cukru
mąka
nadzienie
600 g mięsa drobno mielonego
1 papryka
2 ząbki czosnku
1 papryczka chili
1 puszka czerwonej fasoli 400 g
1 puszka całych pomidorów 400 g
1 cebula
tłuszcz do smażenia
sól
pieprz
oregano
majeranek
bazylia
naleśniki:
Jajka wybić do miski, rozmieszać przy pomocy rózgi, dodać wodę, mleko, olej, sól i cukier.
Gdyby potrzebne były naleśniki grubsze należy dodać więcej mąki.
Usmażyć naleśniki na dużej patelni.
w głębokiej patelni lub rondlu rozgrzać tłuszcz, wrzucić posiekaną cebulę i czosnek, następnie mięso i mieszając rozdrabniać je by nie zbiło się w duże kawałki. Następnie dodać pokrojoną paprykę, fasolę z puszki razem z zalewą, lekko rozdrobnione pomidory razem z przecierem i przyprawić do smaku.
Dusić pod przykryciem ok godzinę na wolnym ogniu, od czasu do czasu podlać wodą.
Na koniec sos odparować.
Nadziewać naleśniki.
Lubię naleśniki pod każdą postacią - Twoje chętnie bym teraz zjadła :)
OdpowiedzUsuńAch znalazłam 😉 Dziękuje za podsunięcie pomysłu. CO prawda, na dzisiaj obiad już mam, ale jutro robię Twoje naleśniki 🙂
OdpowiedzUsuń