3-4 udka
1 duża papryka
2 pomidory
1 cebula
1 łyżka tłuszczu
2 szkl rosołu (500 ml)
sól
pieprz
pieprz ziołowy staropolski
przyprawa turecka lub inna do mięs
oregano
bazylia
majeranek
200 ml śmietany
1 łyżka maki kukurydzianej
na kluseczki
500 g ugotowanych ziemniaków
4 łyżki maki ziemniaczanej
1 jajko
Udka umyć, oczyścić. W głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz, przyrumienić udka z obu stron, Dodać pokrojone w kostkę warzywa, podlać rosołem i dodać przyprawy, Dusić pod przykryciem ok 30 min.
Pod koniec podprawić śmietaną rozmieszaną z mąką kukurydzianą.
Przygotować kluseczki.. Z mąki ziemniaków i jajka zagnieść ciasto . formować podłużne kluseczki w formie gnocchi . Ugotować w osolonym wrzątku.
Podawać z sałatką .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.