600 g mięsa z jelenia (gulaszowe)
sól -1 łyżeczka
pieprz -1/4 łyżeczki
2 ziarna ziela angielskiego
1 łyżeczka rozmarynu
1 łyżeczka papryki suszonej
pół łyżeczki kolendry
1 szkl wina czerwonego wytrawnego
1 łyżeczka sproszkowanych grzybów
kilka suszonych grzybów
1 marchewka
1 cebula
3 ząbki czosnku
Mięso umyć dobrze pod bieżącą wodą aż woda będzie czysta, osączyć na durszlaku. Przyprawy utłuc w moździerzu. Mięso przełożyć do naczynia, zasypać przyprawami, dodać posiekany czosnek i zalać winem. Przykryć folią i wstawić do lodówki na ok 1 dobę.
Mięso wyjąć z marynaty, pozostawiając marynatę do podlania.
Podsmażyć je , następnie podlać marynatą, dodać cebulę i pokrojoną marchewkę oraz grzyby uprzednio ugotowane , doprawić grzybami sproszkowanymi. Dusić na wolnym ogniu aż mięso będzie miękkie , podlewać wodą . Duszenie trwa ok 3 godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.