1 kg małży (żywych)
1 łyżeczka tymianku
sól
pieprz pomarańczowy (niekonieczny)
oliwa
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 szkl białego wina
garść usiekanej natki pietruszki
Małże umyć , wyszorować szczoteczką i przebrać. Powinny być zamknięte, te które są lekko uchylone należy postukać i obserwować czy się zamykają, jeśli nie , należy je wyrzucić.
Nie można długo przechowywać żywych małży.
W garnku na oliwie podsmażyć cebulę i czosnek, dodać tymianek sól, pieprz i wino. Kiedy wino zaczyna wrzeć wrzucić małże, i natkę pietruszki, od czasu do czasu delikatnie zamieszać i dusić pod przykryciem nie dłużej niż 5-6 min. Małże w tym czasie powinny się otworzyć .
Podajemy je z cytryną i sosem w którym się gotowały.
Smaczne ;))
OdpowiedzUsuńDzis tez jadłam ale po marokańsku. Wszystkiego dobrego w Nowym Roku :-)
OdpowiedzUsuńAle zaszalałaś :) zjadłabym!
OdpowiedzUsuń