4 plastry łopatki
200 g pieczarek
200 g papryki
1 cebula
3 ząbki czosnku
sól
pieprz
pieprz ziołowy staropolski
2 łyżki oleju
1/4 szkl wina czerwonego
na pure
1 batat ok 400 g
tyle samo dyni ok 400 g
sól
pieprz
4-5 kawałków pomidora suszonego z oliwą (1 łyżka)
Mięso rozbić jak na kotlety schabowe.
Pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub drobno posiekać (odłożyć ok 3 szt), drobno pokroić również paprykę (100 g ) i cebulę. Na patelni rozgrzać tłuszcz, przysmażyć pieczarki z cebula, 1 ząbkiem czosnku i papryką, doprawić do smaku i odparować.
Na plastry mięsa kłaść porcje nadzienia, zwinąć i obwiązać sznureczkiem.
W rondelku do duszenia rozgrzać łyżkę tłuszczu, przysmażyć dookoła roladki, podlać winem.
Jeśli zostało coś z nadzienia to dodać do sosu, dodać 100 g papryki i pozostawione pieczarki pokrojone na plasterki oraz 2 ząbki czosnku, podlać pół szkl wody i dusić ok 40 min pod przykryciem na wolnym ogniu.
Batata obrać, przekroić na mniejsze kawałki, dynię również obrać i pokroić, umyć, zalać wodą , dodać soli i gotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić , dodać sól, pieprz i pomidory z oliwą. Zmiksować przy pomocy blendera.
aż ślinka cieknie, zrobię bankowo, szczególnie, że zawsze niepewnie przechodzę koło batatów,
OdpowiedzUsuńnie wiadomo dlaczego :)
pozdrawiam i zapraszam do mnie :)