Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

9 stycznia 2015

Szpinakowa tarta - kisz


1,5 szkl mąki
150 g masła
1 jajko
szczypta soli
szczypta suszonej papryki
szczypta pieprzu

nadzienie
400-500 g szpinaku
1 cebula
3 ząbki czosnku
olej do smażenia
250 g białego sera
sól
pieprz
pieprz ziołowy staropolski


kołderka śmietanowa
200 ml śmietany 18%
1 jajko
sól
pieprz
szczypta oregano

Z podanych składników zagnieść dość twarde ciasto, formę do tarty posmarować tłuszczem i wylepić ciastem, nakłuć widelcem.

Na patelni rozgrzać tłuszcz, podsmażyć cebulę i czosnek włożyć rozmrożony szpinak i smażyć aż odparuje płyn. Przestudzić, dodać ser i wymieszać , przyprawić smaku.
Śmietanę wymieszać z jajkiem i przyprawić do smaku, dodać oregano.

Piekarnik nagrzać do 180 st, podpiec spód do tarty ok 10- 12 min
Wyłożyć szpinak z serem, wygładzić i polać śmietaną wymieszaną z jajkiem.
Zapiekać ok 20 min.. do ładnego przyrumienienia.




1 komentarz:

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...