1 ośmiornica
2 cebule
1 ząbek czosnku
1/2 szkl wina
1 lisc laurowy
3 - 4 pomidory lub sos pomidorowy
1/4 szkl oliwy z oliwek
1/2 pęczka natki pietruszki
500 gr makaronu
Ośmiornice umyć oczyścić, wyciąć oczy i otwór gębowy, pokroić na kawałki (ja przedtem sparzyłam ją króciutko we wrzątku, łatwiej się kroi) pozostawić na sitku do osączenia.
Cebule pokroić w drobna kostkę wrzucić do większego garnka i podsmażyć chwile
następnie dodać ośmiornice i podsmażyć dalej około 3- 4 minut.Ugasić winem.
Dodać pokrojone w kostkę pomidory lub sos, natkę, sol,pieprz i liść laurowy Dodać 3 szkl wody. Garnek przykryć i na średnim ogniu dusić aż ośmiornica będzie miękka, a sos lekko zgęstnieje.
Na koniec dodać ugotowany makaron i podgrzać ciągle mieszając.
Przepis dostałam od koleżanki która od lat mieszka w Grecji
nigdy nie jadłam ośmiornicy! nie mniej jednak,pewnie bym spróbowała
OdpowiedzUsuńPycha :) już zrobiłam się głodna, pozdrawiam :*
OdpowiedzUsuń