1 udziec indyczy
sól
pieprz
szczypta rozmarynu
pieprz ziołowy 1 łyżeczka
szczypta oregano
szczypta lubczyku
szczypta suszonej chili w płatkach
1 szkl kaszy gryczanej
2 szkl wody
sól
szczypta ogórków kiszonych suszonych
szczypta papryki suszonej
1 łyżka łuszczu
sos grzybowy
2 garście grzybów suszonych
1 cebula
400 ml śmietany kremówki
sól
pieprz
estragon
2 łyżki oleju
Udziec umyć, wyjąć kość jeśli mamy z kością. Zrolować i obwiązać sznureczkiem.
Przyprawy wymieszać i otoczyć w nich dokładnie udziec.
Zawinąć w folię aluminiową, umieścić w brytfance i piec 1 godzinę w temp 200 st..
Przed zakończeniem pieczenia folię rozerwać i podpiec.
Kaszę wymieszać z przyprawami i wodą. Zagotować i od czasu do czasu mieszając gotować aż kasza wchłonie cały płyn. Kaszę pozostawić pod przykryciem aż do czasu użycia.
Grzyby namoczyć w ciepłej wodzie. Następnie ugotować przez ok 20 min.
Odcedzić i przepłukać. W rondelku rozgrzać tłuszcz, dodać cebulę i podsmażyć przez chwilę aż się zeszkli. Dodać grzyby , podsmażyć przez kilka min. Dodać przyprawy i śmietankę, Jeszcze chwilę pogotować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.