2 pstrągi
pół pomarańczy
2 łyżki oliwy
sól
tymianek
mąka do panierowania
olej do smażenia
ziemniaki
sól
pieprz
papryczka słodka
1 łyżka
surówka z kapusty
400 g kapusty kiszonej
1 cebula
1 jabłko
1 marchewka
2-3 łyżeczki cukru
szczypta soli
szczypta pierzu ziołowego
olej nie rafinowany
Pstrągi umyć i oskrobać, naciąć ukośnie z obu stron, porządnie oblać sokiem z pomarańczy, oliwą , lekko posolić i posypać szczyptą tymianku
Ziemniaki obrać pokroić w talarki, posypać przyprawami, polać olejem i upiec we frytownicy (ja użyłam frytownicy ActiFry w której piecze się praktycznie bez tłuszczu)
Kapustę dobrze odcisnąć z kwasu, Jabłko i marchewkę zetrzeć na tarce, cebulę pokroić w półtalarki i doprawić surówkę, solą, pieprzem i cukrem oraz olejem ciemnym nie rafinowanym.
Pstrągi opanierować w mące i usmażyć tuż przed podaniem.
Pstrągi są przepysznymi rybami, wygląda bosko-smakowicie! :)
OdpowiedzUsuń