Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

31 marca 2015

Domowe wędliny



na zalewę (zalewy wystarcza na 2 kg mięsa)
zwiększamy objętość według wagi przygotowywanego mięsa

2 l wody
pół szkl soli
1 łyżka soli peklowej
listki laurowe
ziele angielskie
pieprz ziarnisty
rozmaryn


Sól rozpuścić w wodzie, dodać utłuczone w moździerzu zioła i zanurzyć mięso .
Wstawić do chłodnego pomieszczenia na ok 4-5 dni.
Wyjąć z zalewy, włożyć do siatek, obwiązać sznurkami, w zależności co tam chcemy uzyskać. 
Mięsa zwiesić wędzarni. Wędzić przez ok 4-5 godzin dymem z drewna olchowego i drzew owocowych. 
Następnie parzyć w temp ok 85 .. do uzyskania wewnątrz wędliny 72 st 

Więcej na temat wędlin TU






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...