2,5 kg obranych ziemniaków
400 g kiełbasy
2 cebule
sól
pieprz
pieprz ziołowy
pół główki czosnku
2 jajka
majeranek
jelita
Kiełbasę skroić na drobną kostkę i wysmażyć. Ziemniaki zetrzeć razem z czosnkiem i cebulą. Dodać przyprawy, mąkę, jajka i przesmażoną kiełbasę razem z tłuszczem. Masę wymieszać.Jelita dobrze wypłukać.
Nadziewać przy pomocy końcówki do kiełbas, ułożyć luźno w brytfannie, posmarować oliwą i piec ok 45 min w temp 160 st.
Ta pożywna potrawa z Kresów ma swoje odpowiedniki także w kuchniach innych narodów słowiańskich: kuchni rosyjskiej, ukraińskiej, białoruskiej i litewskiej
40 minut nie radzę. Surowe będzie. Albo popęka. Kiszkę się piecze 1.5godziny.
OdpowiedzUsuń