Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

30 marca 2015

Kiszka ziemniaczana


2,5 kg obranych ziemniaków
400 g kiełbasy
2 cebule
sól
pieprz
pieprz ziołowy
pół główki czosnku
jelita
2 łyżki mąki

Kiełbasę skroić na drobną kostkę i wysmażyć. Ziemniaki zetrzeć razem z czosnkiem i cebulą. Dodać przyprawy, mąkę i przysmażoną kiełbasę razem z tłuszczem. Masę wymieszać.
Na maszynkę do mięsa nałożyć końcówkę do kiełbas. Jelito dobrze wypłukać i nadziać na końcówkę.
Nadziać jelito masą ziemniaczaną, ułożyć luźno w brytfannie, posmarować oliwą i piec ok 30- 40 min w temp 180 st.



Ta pożywna potrawa z Kresów ma swoje odpowiedniki także w kuchniach innych narodów słowiańskich: kuchni rosyjskiej, ukraińskiej, białoruskiej i litewskiej

1 komentarz:

  1. 40 minut nie radzę. Surowe będzie. Albo popęka. Kiszkę się piecze 1.5godziny.


    OdpowiedzUsuń

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...