Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

21 marca 2015

Pierogi ruskie


ciasto
450 g mąki
300 ml wrzątku
1 łyżeczka soli
1 łyżka oleju

nadzienie
500 g ugotowanych ziemniaków
250 g sera białego
2 cebule
1 jajko
2 łyżki smalcu ze skwarkami
sól
pieprz

Ziemniaki utłuc tłuczkiem do ziemniaków razem z serem, Na smalcu przysmażyć drobno posiekaną cebulę, przestudzić i dodać do nadzienia, przyprawić solą i pieprzem dodać jajko, wymieszać.
Mąkę wsypać do miski, dodać sól i olej, zalać wrzątkiem, chwilę mieszać drewnianą łyżką po czym zagnieść plastyczne ciasto.
Wałkować cienko, wykrawać krążki i lepić pierogi. Ugotować w osolonym wrzątku, podawać ze skwarkami i przyrumienioną cebulką .

1 komentarz:

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...