Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

10 marca 2015

Rigatoni z mięsem pod beszamelem



300 g makaronu rigatoni
500 g mięsa mielonego
1 jajko
sól
pieprz
szczypta cynamonu
szczypta przyprawy tureckiej lub innej do mięs z nutką curry
szczypta papryki słodkiej
1 łyżka natki pietruszki

biały sos
1 łyżka masła
1/2 cebuli
2 łyżki mąki
2 szk mleka
szczypta imbiru
sól
pieprz
jajko

Makaron ugotować na pół miękko, odcedzić i wypłukać pod zimną bieżącą wodą.
Mięso wymieszać z jajkiem i przyprawami. Przełożyć do worka cukierniczego bez końcówki i nadziać rurki makaronowe masą mięsną. Ustawić w naczyniu żaroodpornym.

W małym rondelku rozpuścić dodać drobno posiekaną cebulę , przysmażyć. Mleko rozmieszać z mąką, dodać do przysmażonego masła, ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia. Kiedy sos będzie miał konsystencję budyniu (w razie potrzeby dodać rozmieszanej mąki lub rozrzedzić mlekiem)  zestawić z ognia, wbić jajko i energicznie wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i imbirem.

Sosem oblać makaron w brytfance. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st na ok 25 min.







2 komentarze:

  1. Pyszności ;) Fajna propozycja na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Poczęstujesz? akurat mam ochotę na takie danie;) ale pewnie już nie ma...:)

    OdpowiedzUsuń

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...