Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

10 marca 2015

Rigatoni z serem i pesto pietruszkowym pod beszamelem


200 g makaronu rigatoni
1 kostka sera białego
2 łyżki pesto z pietruszki przepis
pieprz ziołowy
pieprz czarny
1 jajko
1 duży ząbek czosnku

biały sos beszamelowy
1 łyżeczka masła
1/4 cebuli
2 łyżeczki mąki
1 szk mleka
szczypta imbiru
sól
pieprz
jajko

Makaron ugotować na pół miękko, odcedzić przepłukać dobrze pod zimną bieżącą wodą.
Ser utrzeć z pesto i jajkiem, dodać czosnek, przyprawić do smaku, wymieszać.
Przełożyć masę do rękawa cukierniczego bez końcówki i nadziać makaron, ustawić w jednym lub dwu naczyniach.

W małym rondelku rozpuścić masło, dodać drobno posiekaną cebulę, przysmażyć. Mleko rozmieszać z mąką, dodać do przysmażonego masła, ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia. Kiedy sos będzie miał konsystencję budyniu zestawić z ognia, wbić jajko i energicznie wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i imbirem.

Sosem zalać nadziewany makaron, Wstawić do piekarnika na ok 20- 25 min temp 180 st. Zapiec.





2 komentarze:

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...