200 g makaronu rigatoni
1 kostka sera białego
2 łyżki pesto z pietruszki przepis
pieprz ziołowy
pieprz czarny
1 jajko
1 duży ząbek czosnku
biały sos beszamelowy
1 łyżeczka masła
1/4 cebuli
2 łyżeczki mąki
1 szk mleka
szczypta imbiru
sól
pieprz
jajko
Makaron ugotować na pół miękko, odcedzić przepłukać dobrze pod zimną bieżącą wodą.
Ser utrzeć z pesto i jajkiem, dodać czosnek, przyprawić do smaku, wymieszać.
Przełożyć masę do rękawa cukierniczego bez końcówki i nadziać makaron, ustawić w jednym lub dwu naczyniach.
W małym rondelku rozpuścić masło, dodać drobno posiekaną cebulę, przysmażyć. Mleko rozmieszać z mąką, dodać do przysmażonego masła, ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia. Kiedy sos będzie miał konsystencję budyniu zestawić z ognia, wbić jajko i energicznie wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i imbirem.
Sosem zalać nadziewany makaron, Wstawić do piekarnika na ok 20- 25 min temp 180 st. Zapiec.
wspaniałe danie :) uwielbiam makaron pod każdą postacią :)
OdpowiedzUsuńślinka cieknie :-)
OdpowiedzUsuń