Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

31 marca 2015

Wędzone sery




Ser do wędzenia najlepszy byłby domowy.
W innym przypadku kupujemy ser twardy ale niezbyt chudy
Dzielimy na części . ja przygotowałam trzy sztuki.
Jeden obkleiłam plasterkami czosnku
Drugi niewielką ilością czosnku i utłuczonym kolorowym pieprzem.
Trzeci plasterkami oliwek i kaparami.

Takie oblepione sery trzeba zawinąć w gazę i przygotować solankę. 1 łyżka soli na litr wody.
Namoczyć sery na ok 2 doby. 
Wędzić razem z wędliną ok 3 godziny. 







5 komentarzy:

  1. Mmm, pyszności! Uwielbiam wędzone sery, ale sama nigdy nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda jak z profesjonalnej serowarni...Pewnie też smaczny

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo apetycznie wyglądają :) Moi rodzice wędzili dotąd serki caprese, wychodziły smaczne, ale dla mnie trochę za słone, chyba musimy poeksperymentować ze stężeniem solanki. Ja mam za to chytry plan, aby spróbować uwędzić sery typu mozzarella i rocotta. Zobaczymy, czy to wykonalne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. To jest genialne :) Jestem pod wrażeniem :) Nie pomyślałabym, żeby zrobić tak domowym sposobem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mam słabość do wszelkich serów poza pleśniowymi. Na sam widok Twoich ślinka cieknie.

    OdpowiedzUsuń

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...