W innym przypadku kupujemy ser twardy ale niezbyt chudy
Dzielimy na części . ja przygotowałam trzy sztuki.
Jeden obkleiłam plasterkami czosnku
Drugi niewielką ilością czosnku i utłuczonym kolorowym pieprzem.
Trzeci plasterkami oliwek i kaparami.
Takie oblepione sery trzeba zawinąć w gazę i przygotować solankę. 80g soli na litr wody.
Namoczyć sery na ok 1 dobę.
Wędzić razem z wędliną ok 3 godziny.
Mmm, pyszności! Uwielbiam wędzone sery, ale sama nigdy nie robiłam.
OdpowiedzUsuńWygląda jak z profesjonalnej serowarni...Pewnie też smaczny
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wyglądają :) Moi rodzice wędzili dotąd serki caprese, wychodziły smaczne, ale dla mnie trochę za słone, chyba musimy poeksperymentować ze stężeniem solanki. Ja mam za to chytry plan, aby spróbować uwędzić sery typu mozzarella i rocotta. Zobaczymy, czy to wykonalne :)
OdpowiedzUsuńTo jest genialne :) Jestem pod wrażeniem :) Nie pomyślałabym, żeby zrobić tak domowym sposobem :)
OdpowiedzUsuńMam słabość do wszelkich serów poza pleśniowymi. Na sam widok Twoich ślinka cieknie.
OdpowiedzUsuń