600 g żołądków drobiowych
2 marchewki
1 pietruszka
garść grzybów suszonych
1 cebula
200 ml śmietany 22%
sól
pieprz
pieprz ziołowy
natka pietruszki
oregano
listek laurowy
ziele angielskie
1 szkl kaszy gryczanej
szczypta suszonej papryki
szczypta ogórków kiszonych suszonych
sól
Żołądki umyć, oczyścić, zalać wodą i ugotować z listkiem laurowym i zielem angielskim do miękkości. Grzybki obgotować osobno, odcedzić i posiekać.
Kaszę zalać 2 szklankami wody, dodać sól i przyprawy, gotować mieszając aż wchłonie cały płyn, następnie przykryć, zgasić ogień i pozostawić na ok 30 min.
Wyłowić żołądki łyżką cedzakową, wywar przecedzić przez sito.
Żołądki pokroić na mniejsze kawałki, marchewkę, pietruszkę i cebulę pokroić drobno.
W rondelku podsmażyć na odrobinie tłuszczu cebulkę, dodać marchewkę i pietruszkę, następnie żołądki i podlać wywarem, dodać grzybki i przyprawy, dusić aż warzywa będą miękkie.
Na koniec sos podprawić śmietaną, i dodać natkę pietruszki.
Sos podawać z kaszą i dowolną sałatką.
Opublikowany w
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.