Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

3 marca 2015

Żołądki w grzybowym sosie z kaszą gryczaną


600 g żołądków drobiowych
2 marchewki
1 pietruszka
garść grzybów suszonych
1 cebula
200 ml śmietany 22%
sól
pieprz
pieprz ziołowy
natka pietruszki
oregano
listek laurowy
ziele angielskie

1 szkl kaszy gryczanej
szczypta suszonej papryki
szczypta ogórków kiszonych suszonych
sól

Żołądki umyć, oczyścić, zalać wodą i ugotować z listkiem laurowym i zielem angielskim do miękkości. Grzybki obgotować osobno, odcedzić i posiekać.
Kaszę zalać 2 szklankami wody, dodać sól i przyprawy, gotować mieszając aż wchłonie cały płyn, następnie przykryć, zgasić ogień i pozostawić na ok 30 min.
Wyłowić żołądki łyżką cedzakową, wywar przecedzić przez sito.
Żołądki pokroić na mniejsze kawałki, marchewkę, pietruszkę i cebulę pokroić drobno.
W rondelku podsmażyć na odrobinie tłuszczu cebulkę, dodać  marchewkę i pietruszkę, następnie żołądki i podlać wywarem, dodać grzybki i przyprawy, dusić aż warzywa będą miękkie.
Na koniec sos podprawić śmietaną, i dodać natkę pietruszki.
Sos podawać z kaszą i dowolną sałatką.


Opublikowany w

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...