400 g maki orkiszowej,
1 łyżeczka soli,
300 ml cieplej wody,
0,5 łyżeczki miodu,
4 łyżeczki oliwy,
2,5 dag drożdży.
Wymieszać mąkę z solą następnie dodać drożdże. Zrobić dołek dodać oliwę i miód. Dolewać wodę. Wyrabiać 10 minut. Przełożyć do formy keksówki, przykryć i odstawić w cieple miejsce do wyrośnięcia. Przed pieczeniem posypać sezamem. Piec ok 40 - 50 minut w 200 stopniach. Ja piekłam w 180. Można dodać także różne ziarna. Smacznego.
Wygląda smacznie! :)
OdpowiedzUsuńDziekuje jest smaczny i do tego zdrowy.
UsuńA jaki typ mąki orkiszowej i jakie wymiary keksówki ??
OdpowiedzUsuńWymiary mojej blaszki sa nastepujace.27,5 cm dlugosc- 8,5 szerokosc.Maka orkiszowa pelnoziarnista do wypieku domowego chleba.Maka z zalaczonego zdjecia.
OdpowiedzUsuńDziękuję :). Teraz już wszystko jasne :).
OdpowiedzUsuń