Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

7 kwietnia 2015

Chleb z mąki orkiszowej



 400 g maki orkiszowej,
1 łyżeczka soli,
300 ml cieplej wody,
0,5 łyżeczki miodu,
4 łyżeczki oliwy,
2,5 dag drożdży. 


Wymieszać mąkę z solą następnie dodać drożdże. Zrobić dołek dodać oliwę i miód. Dolewać wodę. Wyrabiać 10 minut. Przełożyć do formy keksówki, przykryć i odstawić w cieple miejsce do wyrośnięcia. Przed pieczeniem posypać sezamem. Piec ok 40 - 50 minut w 200 stopniach. Ja piekłam w 180. Można dodać także różne ziarna.  Smacznego.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                     


rodzaj mąki orkiszowej



5 komentarzy:

  1. A jaki typ mąki orkiszowej i jakie wymiary keksówki ??

    OdpowiedzUsuń
  2. Wymiary mojej blaszki sa nastepujace.27,5 cm dlugosc- 8,5 szerokosc.Maka orkiszowa pelnoziarnista do wypieku domowego chleba.Maka z zalaczonego zdjecia.

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję :). Teraz już wszystko jasne :).

    OdpowiedzUsuń

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...