Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

17 kwietnia 2015

Ogórkowa z pulpecikami


1,5 litr rosołu
3-4 ziemniaki
3-4 ogórki kiszone
1 marchewka
1 cebula
300 ml śmietany
sól
pieprz
szczypta oregano
szczypta majeranku
szczypta bazylii
200 g mięsa mielonego
1 jajko

Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Marchewkę pokroić w kostkę.
Rosół wlać do garnka, dodać ziemniaki i marchewkę, pokrojoną cebulę i zioła.
Gotować do miękkości warzyw, dodać ogórki. Mięso wymieszać z jajkiem doprawić o smaku solą i pieprzem, w razie potrzeby dodać bułki tartej łyżkę lub dwie , wyrobić i formować małe kuleczki wielkości orzecha laskowego. Wrzucać od razu do zupy, ostrożnie mieszać i gotować jeszcze przez chwilę, Na koniec dodać śmietanę (uprzednio do śmietany dodając nieco zupy dla zahartowania śmietany).



Opublikowany w

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...