Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

5 kwietnia 2015

Schab suszony podwędzany


1 kg schabu
0,5 szkl cukru
0,5 szkl soli
zioła (majeranek, pieprz, chili, kolendra)

Schab tradycyjnie przygotowujemy jak do suszenia..
Oczyścić z żyłek i tłuszczu, natrzeć i zasypać cukrem na 24 godziny.
Następnie schab umyć, osuszyć i natrzeć solą , odstawić na 36 godzin.
Schab umyć ponownie, osuszyć i natrzeć ziołami.
Umieścić w pończosze i zawiesić w przewiewnym ciepłym miejscu na kilka dni.
Podwędzić razem z innymi wędlinami przez ok 2 godziny i znów suszyć kilka dni.

Tak przygotowany schab ma zupełnie inny smak niż ten tylko suszony. Warto spróbować.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...