1 kg schabu
0,5 szkl cukru
0,5 szkl soli
zioła (majeranek, pieprz, chili, kolendra)
Schab tradycyjnie przygotowujemy jak do suszenia..
Oczyścić z żyłek i tłuszczu, natrzeć i zasypać cukrem na 24 godziny.
Następnie schab umyć, osuszyć i natrzeć solą , odstawić na 36 godzin.
Schab umyć ponownie, osuszyć i natrzeć ziołami.
Umieścić w pończosze i zawiesić w przewiewnym ciepłym miejscu na kilka dni.
Podwędzić razem z innymi wędlinami przez ok 2 godziny i znów suszyć kilka dni.
Tak przygotowany schab ma zupełnie inny smak niż ten tylko suszony. Warto spróbować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.