Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

13 maja 2015

Chleb żytni na zakwasie i serwatce


1 kg mąki żytniej
ok 1/5 szkl mąki pszennej
1 szkl wody
1 szkl serwatki
25 g drożdży
2-3 łyżki oliwy
2 łyżeczki soli
300 ml zakwasu
2 łyżeczki cukru

Zakwas łatwo przygotować:
Bierzemy 3 łyżki mąki żytniej i 3-4 łyżki wody, mieszamy w słoiku , odstawiamy.
Na drugi dzień dodajemy 3 łyżki mąki i trochę wody, mieszamy i znów odstawiamy.
Na trzeci dzień powtarzamy dodawanie mąki i wody.  Odstawiamy na kolejną dobę.

Wieczorem zakwas przelać do miski, dodać ok 1/5 szklanki mąki żytniej, drożdże rozpuścić w szklance wody z jedną łyżeczką cukru, rozmieszać zaczyn. Przykryć ściereczką . Rano do zaczynu dodać serwatkę, resztę drożdży rozpuszczone w odrobinie wody z cukrem, oliwę, i mieszając dodawać stopniowo mąkę aż ciasto zacznie odklejać się od ręki .. ok godzinę.
Gotowe ciasto posypać mąką i odstawić pod ściereczką do wyrośnięcia. Po ok godzinie wyjąć ciasto podzielić na 2-3 części czyli ilość chlebków. Uformować podłużne owalne chleby i ułożyć w formie lub keksówkach. Odstawić do ponownego wyrośnięcia.. ok godzinę.
Następnie rozgrzać piekarnik do temp 170 st . Chleb przed włożeniem do pieca spryskać wodą . Piec przez 15 min, uruchomić termoobieg i piec jeszcze ok 20-25 min .

Po wyjęciu chleb znów spryskać wodą, przykryć grubą  ścierką. Po przestygnięciu posmarować chleb skórką ze słoniny lub oliwą.







1 komentarz:

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...