mąka żytnia 550 g
maka pszenna 1 szkl
mąka gryczana 0,5 szkl
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru brązowego
2 łyżki oliwy
400 ml zakwasu żytniego
2 szkl wody
25 g drożdży
Zakwas przelać do naczynia, dodać szklankę mąki żytniej, i szklankę wody w której należy rozpuścić łyżeczkę cukru i połowę drożdży.
Odstawić zaczyn na całą noc. Rano dodać resztę składników i stopniowo dodając mąkę wyrabiać ciasto ok 20 min. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto uformować na owalny bochenek i umieścić w wysmarowanym garnku rzymskim , można posypać otrębami pszennymi.
Po godzinnym wyrastaniu chleb wstawić do zimnego piekarnika . Nastawić temp 250 st i od momentu pełnego nagrzania piec 15 min, potem temperaturę zmniejszyć do 210 st i piec kolejne 15 min. Następnie odkryć i w razie potrzeby przyrumienić wierzch chleba.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.