Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

23 maja 2015

Domowe kabanoski





1 kg łopatki
500 g podgardla
300 g słoniny
20 g czosnku
20 g soli
papryka słodka
szczypta chili w płatkach
pół szkl wody
pieprz
gałka muszkatołowa
pieprz ziołowy
2 łyżeczki cukru brązowego
ok 10 m jelita baraniego



Mięso i słoninę zemleć w maszynce o dużych oczkach, dodać przyprawy i wodę, masować przez co najmniej 30 min. 
Nałożyć na maszynkę lejek do kabanosów nr 5 , przygotowane jelita nałoży na lejek zwilżony oliwą. 
Delikatnie puszczać nadzienie, pomagając jednocześnie przesuwać się jelitom. (są bardzo delikatne i mogą pękać) 
Tak przygotowane kiełbaski powiązać na końcówkach, zawiesić na pręty do wędzenia .
Wędzić przez ok 4 godziny w niezbyt gorącej wędzarni. Potem można je jeszcze podsuszyć. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...