500 g podgardla
300 g słoniny
20 g czosnku
20 g soli
papryka słodka
szczypta chili w płatkach
pół szkl wody
pieprz
gałka muszkatołowa
pieprz ziołowy
2 łyżeczki cukru brązowego
ok 10 m jelita baraniego
Mięso i słoninę zemleć w maszynce o dużych oczkach, dodać przyprawy i wodę, masować przez co najmniej 30 min.
Nałożyć na maszynkę lejek do kabanosów nr 5 , przygotowane jelita nałoży na lejek zwilżony oliwą.
Delikatnie puszczać nadzienie, pomagając jednocześnie przesuwać się jelitom. (są bardzo delikatne i mogą pękać)
Tak przygotowane kiełbaski powiązać na końcówkach, zawiesić na pręty do wędzenia .
Wędzić przez ok 4 godziny w niezbyt gorącej wędzarni. Potem można je jeszcze podsuszyć.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.