Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

30 maja 2015

Drożdżowe ślimaczki z marmoladą pigwową


1 kg mąki
7 dkg drożdży
1 szkl cukru
5 jajek
250 g masła
200 g smalcu
250g  śmietany
marmolada pigwowa lub inna





Wymieszać mąkę z miękkim masłem i smalcem,  cukier, jajka i śmietanę wymieszać z drożdżami. Dodać do mąki z tłuszczem. Zagnieść ciasto.. podsypywać mąką by się nie kleiło.

Ciasto odstawić na ok pół godziny, w tym czasie przygotować dwie formy do tarty lub inne formy do pieczenia i piekarnik.
Ciasto wałkować cienko na prostokąt o szerokości 30 cm. posmarować marmoladą, zrolować wzdłuż i kroić roladki o grubości ok 2 cm. układać na posmarowanych blaszkach niezbyt ciasno ponieważ ciasto będzie rosło.

Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st do uzyskania złotego koloru ok 20 min. posypać cukrem pudrem







3 komentarze:

  1. ależ one ślicznie wyglądają! jestem zachwycona

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne ślimaczki. Napewno je zrobię. Proszę mi tylko powiedzieć czy drożdże świeże czy suszone? pozdrawiam, Agata

    OdpowiedzUsuń

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...