Drożdżowe ślimaczki z marmoladą pigwową


1 kg mąki
7 dkg drożdży
1 szkl cukru
5 jajek
250 g masła
200 g smalcu
250g  śmietany
marmolada pigwowa lub inna





Wymieszać mąkę z miękkim masłem i smalcem,  cukier, jajka i śmietanę wymieszać z drożdżami. Dodać do mąki z tłuszczem. Zagnieść ciasto.. podsypywać mąką by się nie kleiło.

Ciasto odstawić na ok pół godziny, w tym czasie przygotować dwie formy do tarty lub inne formy do pieczenia i piekarnik.
Ciasto wałkować cienko na prostokąt o szerokości 30 cm. posmarować marmoladą, zrolować wzdłuż i kroić roladki o grubości ok 2 cm. układać na posmarowanych blaszkach niezbyt ciasno ponieważ ciasto będzie rosło.

Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st do uzyskania złotego koloru ok 20 min. posypać cukrem pudrem







Komentarze

  1. ależ one ślicznie wyglądają! jestem zachwycona

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne ślimaczki. Napewno je zrobię. Proszę mi tylko powiedzieć czy drożdże świeże czy suszone? pozdrawiam, Agata

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.