1 kg wieprzowiny II
500 g podgardla (chudego)
350 g słoniny
20 g czosnku
35 g soli
2 łyżeczki cukru
pół szkl wody
pieprz czarny opcjonalnie
5 g pieprzu białego
gałka muszkatołowa
1 łyżka majeranku
Mięso i słoninę zemleć w maszynce o dużych oczkach, dodać przyprawy i wodę, masować przez co najmniej 30 min.
Nałożyć na maszynkę lejek do kiełbas , przygotowane jelita nałoży na lejek zwilżony oliwą.
Nadziać kiełbasy, uformować małe kiełbaski ok 10 cm.
Tak przygotowane kiełbasy zawiesić na drążki do wędzenia .
Wędzić przez ok 2-2,5 godziny w niezbyt gorącej wędzarni. ok 50 st
Grillowej kiełbasy nie parzyłam..
dzis bede robic mam nadzieje ze bedzie smaczna bo wyglada rewelacyjnie pozdrawiam
OdpowiedzUsuńIle gałki muszkatołowej? I co to znaczy w niezbyt gorącej wędzarni, 30 stopni?
OdpowiedzUsuńPrzepis z moich początków wędzarniczych. Gałki muszkatołowej ok pół łyżeczki a wędzenie w temp ok 40-50 st .. nie miałam wtedy termometra.
Usuń