Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

1 maja 2015

Kombucha - Grzybek herbaciany



Od wczoraj jestem posiadaczką kombuchy.
Jeszcze niewiem jak smakuje, Wstawiłam słój i czekam .
A tymczasem zagłębiam się w lekturze na temat właściwości leczniczych i działania kombuchy.




KOMBUCHA (kombucza) - właściwości grzyba herbacianego
Kombucza (kombucha) to napój powstający w efekcie fermentacji słodkiej herbaty z dodatkiem tzw. grzyba herbacianego. Nazwa ta nie jest do końca poprawna, ponieważ nie jest to grzyb, a jednolita kultura różnych gatunków bakterii i drożdży. W procesie fermentacji z udziałem „grzyba” powstaje wiele nowych bioaktywnych związków o korzystnym działaniu dla organizmu.

Kombucha (kombucza), potocznie grzyb herbaciany, grzybek japoński lub - błędnie - grzybek tybetański, to kolonia bakterii i specjalnej kultury drożdży, która należy do grupy SCOBY (Symbiotic Cultures of Bacteria and Yeasts), czyli do grupy symbiotycznych kultur drożdży i bakterii. Jak wygląda kombucha? Ma ona postać galaretowatej masy w kształcie placka. Dodana do posłodzonej herbaty inicjuje proces fermentacji, w wyniku którego powstaje napój z kombuchy. Jego właściwości zdrowotne docenili już w starożytności. Nic dziwnego - zawiera on liczne kwasy organiczne, m.in. kwas octowy, mlekowy i glukonowy, witaminy z grupy B, kwas askorbinowy (witamina C) i składniki mineralne, takie jak cynk (jest go najwięcej), magnez, wapń, żelazo i miedź. W składzie napoju z kombuchy można znaleźć również alkohol, kofeinę, cukier i inne substancje.

Napój z kombuchy - właściwości zdrowotne
Napój z kombuchy jest reklamowany jako eliksir życia, uniwersalny środek leczniczy, panaceum na niemalże wszystkie schorzenia. Jest polecany m.in. na odchudzanie, bezsenność, utratę pamięci, brak apetytu, nadciśnienie tętnicze, obniżenie cholesterolu, zespół napięcia przedmiesiączkowego, zespół przewlekłego zmęczenia, wzmocnienie odporności, uregulowanie pracy układu pokarmowego, usprawnienie funkcji wątroby, nerek i pęcherza moczowego, oczyszczenie organizmu z toksyn, artretyzm, reumatyzm, a nawet na bardzo poważne choroby, takie jak cukrzyca, AIDS i nowotwory. Ile z tego prawdy?




Niektóre z korzyści są następujące: Źródło

Zawiera probiotyki (przywraca mikroflorę jelit po antybiotykoterapi, wzmacnia system immunologiczny, hamuje rozwój bakterii gnilnych i patogennych);
Alkalizuje organizm (kwasica, czy zakwaszenie organizmu, która m.in. sprzyja przerostowi drożdży candida albicans, to obecnie plaga cywilizacyjna);


Właściwości zdrowotne kombuchy

Najczęściej wymieniane właściwości i działanie kombuchy na ludzki organizm:
• przedłuża życie,
• jest lekarstwem na półpasiec,
• redukuje i zapobiega powstawaniu zmarszczek,
• zapobiega przykrym dolegliwościom klimakterycznym
• poprawia trawienie i wspomaga pracę wątroby i trzustki,
• pobudza metabolizm,
• wzmaga spalanie tkanki tłuszczowej,
• łagodzi zaparcia,
• oczyszcza organizm,
• odbudowuje zdolność akomodacyjną oka,
• wzmacnia mięśnie nóg,
• leczy artretyzm,
• wzmacnia libido,
• leczy zaparcia i bóle w plecach,
• pomaga w leczeniu otyłości,
• wzmacnia nerki,
• leczy cukrzycę i miażdżycę
• reguluje ciśnienie krwi,
• reguluje poziom cholesterolu,
• zapobiega miażdżycy,
• zapobiega nowotworom,
• łagodzi bóle głowy i migreny,
• zmniejsza kamienie nerkowe,
• pomaga w zapaleniu pęcherza moczowego,
• zmniejsza siwienie włosów i zapobiega ich wypadaniu;
• zmniejsza pragnienie alkoholu,
• łagodzi kaca,
• pomaga w leczeniu chorób serca,
• wzmacnia apetyt,
• działa uspokajająco,
• pomaga w leczeniu wątroby,
• leczy hemoroidy,
• zatrzymuję biegunki,
• jest źródłem przeciwutleniaczy,
• i wiele innych… ponadto
Dodaje energii – pomaga w zespole przewlekłego/chronicznego zmęczenia;
Wpływa kojąco na układ nerwowy (łagodzi bezsenność, poprawia koncentrację, zmniejsza objawy menopauzy);
Bogata w przeciwutleniacze – niszczą wolne rodniki, które powodują starzenie oraz raka;
Odbudowuje tkankę łączną – pomaga przy zapaleniu stawów, dnie, astmie, reumatyzmie.



Przepis na napój z kombuchy


Procedura przygotowania napoju według receptury opisanej przez Güntera W. Franka zakłada:

Niezbędne składniki:

jedna zdrowa kultura Kombuchy (kombuczy) w postaci grzyba;
zaczyn z poprzedniej fermentacji w ilości 10% docelowej ilości płynu, jakie będzie odstawiany do fermentacji;
70-100 gram cukru na każdy litr płynu, jakie będzie odstawiany do fermentacji;
2 łyżeczki herbaty (czarnej lub zielonej) na każdy litr płynu, jakie będzie odstawiany do fermentacji.
Ponadto potrzebne będą:

naczynie do zagotowania wody;
naczynie szklane lub porcelanowe, w którym przeprowadzana będzie fermentacja;
gumka;
oddychające przykrycie (np. kawałek tkaniny lnianej lub bawełnianej przepuszczającej powietrze);
sitko;
lejek;
butelki (najlepiej szklane).
Przygotowanie:

Zagotuj wodę;
Zaparz herbatę;
Posłodź zaparzoną herbatę cukrem (120 g cukru na litr płynu);
Ostudź płyn do temperatury 20-25°C;
Przelej płyn do naczynia, w którym będzie się odbywać proces fermentacji;
Dodaj zaczyn – gotowy napój z Kombuchy (kombuczy) z poprzedniej fermentacji (10% w stosunku do całej ilości);
Umieść w naczyniu kulturę grzyba Kombuchy (kombuczy);
Przykryj naczynie oddychającym czystym materiałem przepuszczającym powietrze i zabezpiecz gumką;
Umieść naczynie w ciemnym (z dala od bezpośredniego światła), przewiewnym i ciepłym miejscu na 8 do 12 dni (temp. 20°C – 30°C; temperatura idealna wynosi około 27 °C);
Zatrzymaj fermentację poprzez wyjęcie kultury z napoju (stary grzyb, który może osiąść na dnie lub pływać w napoju lub być pod powierzchnią oraz nawą kulturę, która wytworzy się na powierzchni jako galaretowata substancja o kształcie wylotu naczynia);
Grzyba opłucz w letniej wodzie i ponownie umieść w nowej herbacie z cukrem i zaczynem (warstwy z kolejnych fermentacji, które tworzą kulturę można rozdzielić i użyć do nowej fermentacji; z upływem czasu
najstarsze warstwy nabiorą ciemnego koloru i należy wtedy je usunąć);
Otrzymany z fermentacji napój przelej przez sitko do butelek wypełniając je do samego brzegu i szczelnie zamknij oraz umieść w lodówce na min. 5 dni;
Napój jest gotowy (najlepiej smakuje schłodzony) – SMACZNEGO



Kombucza – skutki uboczne
Najczęstszymi skutkami ubocznymi picia kombuczy są biegunki, zaparcia, wzdęcia i bóle głowy, co tłumaczy się działaniem toksyn usuwanych przez napój. Objawy te powinny ustąpić po kilku dniach.

Badania nad toksycznością herbaty kombuczy dla ludzi nie zostały jeszcze przeprowadzone. W fachowej literaturze można jednak spotkać się z opisami przypadków, w których po spożyciu kombuczy wystąpiły takie objawy, jak:

kwasica mleczanowa,
uszkodzenia wątroby z objawami żółtaczki,
alergie skórne i wysypki,
nudności, wymioty,
bóle głowy i szyi,
ostra niewydolność nerek.
Ponadto zdarzały się sytuacje, w których kwasy zawarte w kombuczy wchodziły w reakcje z barwnikami i metalami ciężkimi, pochodzącymi z naczyń, w których ją przechowywano. Negatywne skutki uboczne pojawiają się jednak sporadycznie i nie ma jednoznacznego dowodu na ich związek ze spożywaniem kombuczy. Mimo to picie tego napoju wymaga dużej ostrożności, zwłaszcza, gdy przygotowuje się ją w domu. Ponieważ badań nad kombuczą nie przeprowadzono dotychczas zbyt wiele, jej spożycie odradza się kobietom w ciąży i karmiącym piersią.


źródła;

1 komentarz:

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...